Tarta cu mere

Tarta cu mere (Tarte aux pommes)

Ai nevoie de
– o forma rotunda de 20 cm diametru; de preferat de 2 cm inaltime (in restaurante astia folosesc inele de metal si „funduri” la fel; daca ai asa ceva bravo tie); in principiu ar trebui sa gasesti forme de unica folosinta, dintr-un aluminiu foarte subtire, la supermarketuri
– o oala joasa
– un facalet

Ingrediente pentru aluat
– 200 g faina
– 100 g unt foarte rece (atunci scos de la frigider)
– plus o bucata pe unt pentru uns forma
– 30 g zahar
– 5 g sare
– 60 ml apa

Ingrediente pentru „umplutura” tarta
– 5 mere mari
– 50 g zahar
– 30 ml apa

Ingrediente ornare tarta
– 1-2 mere mari
– ½ lamaie
– 1 ou

To do

Aluat
– cu mixerul cu palete groase amesteca faina, zaharul, sarea si untul taiat feliute subtiri; daca le amesteci cu mana fa-o repede, ideea este sa nu se topeasca untul; cel mai bine foloseste o spatula din plastic si „taie” faina si untul ca la vinete pana compozitia e nisipoasa si nu mai are cocoloase de unt
– adauga apa; nu mai mesteca mult; daca au mai ramas cocoloase spargele cu podul palmei de masa
– fa un „gogoloi” cam de vreo 15 cm, turteste-l (vreo 3 cm inaltime), inveleste-l intr-o folie de plastic si pune-l pentru cel putin ½ ora la frigider

Forma
– ia o bucata de unt cam de 1 cm, las-o putin sa se incalzeasca in palma si unge cu unt toata forma (pereti si fund); acopera toata suprafata; cand e gata baga forma unsa la frigider

Umplutura
– curata merele de coaja si de samburi si taie-le cubulete
– pune-le in oala joasa cu zaharul si apa si lasa-le la foc mic pana s-au „inmuiat” si s-a evaporta sucul lasat; mai bine un pic mai „chunky” decat „completely smooth”; probabil vreo 10 min
– pune-le deoparte sa se raceasca

Aluat
– intre timp au trecut probabil mai mult de 30 minute; scoate aluatul din frigider
– pe masa, presara faina si pune aluatul peste faina
– cu un facalet (pune si pe asta faina) apuca-te si intinde aluatul (nu uita sa mai presari faina) pana ai o „pleasca” de vreo 4 mm grosime care sa fie cam cu vreo 10 cm mai mare decat diametrul formei
– acum vino cu facaletul la o margine a aluatului si „roll” aluatul peste facalet; incet cu un capat – presari faina – invartind facaletul tinut in sus nu peste restul aluatului – iti „roll” tot aluatul pe facalet
– acum vii cu facaletul cu aluat peste forma si avand grija sa lasi vreo 2 cm peste marginea formei desfasori aluatul peste forma
– incet, tii de marginea aluatului in sus si cu un mic „gogoloi” de aluat – din cel ramas – in mana te apuci si apesi aluatul in „coltul” de la fundul formei
– cand ai terminat taie aluatul de pe marginea formei; daca ai o forma mai inalta de 2 cm; atunci ia un cutit si taie de pe perete la acel nivel (2 cm)
– baga forma cu aluat la loc in frigider

Ornare
– ia merele pentru ornare si curata-le; cu acel „peeler” semirotund (http://www.amazon.com/Calphalon-GT101-Vegetable-Peeler/dp/B000SDHXDQ/ref=pd_sbs_k_5) fa un fel de tunel prin mar, eliminand asa si samburii
– foloseste jumatatea de lamaie sa „dai” merele cu lamaie ca sa nu oxideze
– taie merele in 2, dupa care, pe lungime, taie felii cam de 2 mm grosime

Toate
– scoate forma din frigider, adauga merele de „umplutura” si apuca-te sa ornezi tarta ca in poza, pornind de la margine in jos; ultima feliuta de mar – cand termini cercul – „bag-o” sub feliuta dinainte, sa fie un cerc intreg; pentru mijloc, taie feliile de mar in 2 si mergi dupa acelasi principiu
– bate un ou (albus si galbenus) intr-o farfurie si cu o pensula unge toate merele ornamentale cu acest egg wash
– baga la cuptor la 175 grade C, 350 grade F pentru cam 1 h; dupa primele 30 min arunca o privire in cuptor si daca merele „ornamentale” sunt prea arse; taie o hartie cerata in forma respectiva, unge-o cu unt si pune-o cu partea data cu unt peste tarta (asa nu o sa se mai arda merele)
– scoate-o si las-o sa se raceasca; cand s-a racit scoate-o din forma

In functie de ce mere iei – eu am luat din acelea verzi mai acrisoare – cand am mancat tarta am pus si niste miere de albine deasupra – yammmiiii – si daca mai pui si putina frisca … :))

Pofta mare!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tarta cu mere

  1. raluca zice:

    Mare respect! Promit sa o incerc si eu acasa! Felicitari ca ti-ai urmat chemarea, chiar si numai ca amator! Iti doresc sa devii profi si sa mai postezi retete! Am si eu cateva de mare deliciu!
    La mai mare!

Lasă un comentariu